SPOR permanent utstilling om forhistoria på Hå

I utstillingen kan du møte Viste-gutten slik han kan ha sett ut da han levde for ca 8300 år siden. Skjelettet hans ble funnet ved en arkeologisk utgraving av Vistehola i Randaberg i 1907.  Skjelettet er stilt ut på Arkeologisk museum i Stavanger.

Viste-gutten levde i eldre steinalder og ble gravlagt i hola 14 år gammel. Ved hjelp av DNA-analyse, CT-skanning og en rettsmedisinsk teknikk har skulptør Oscar Nilsson i Stockholm laget rekonstruksjonen i utstillingen.

SPOR er en in situ-utstilling i kjelleren på jærhuset på Hå gamle prestegard. I 1985 ble jærhuset flyttet til Hå gamle prestegard. Under arbeidet med grunnmuren ble det ved en tilfeldighet funnet spor fra steinalderen. Dette viste seg å være en 9000 år gammel bosetting, den eldste fra steinalderen som er funnet i området. På grunn av funnet ble en permanent utstilling om livet og naturen på Hå i steinalderen åpnet i 1990 og inneholdt originalfunn fra bosettingen og en profilvegg som viser kulturlagene helt ned til forrige istid.
Utstillingen ble gjenåpnet i januar 2023 etter å ha blitt oppgradert.

I tillegg til rekonstruksjonen av Viste-gutten er nytt i utstillingen en pilspiss som ble funnet her på stedet i 2012.
Den kan være så gammel som 16 000 år og vitne om at det har vært folk her langt tidligere enn en har trodd. 

Utstillingen tar opp noen av de dramatiske endringene og hendelsene som har preget tidligere tider, både klimaendringer, folkevandringer og pandemier som setter dagens hendelser i et større perspektiv. Utvikling av ny teknologi og nye forskningsmetoder har gitt fornyet innsikt og forståelse til temaene som går igjen i utstillingen. Nye formidlingsfilmer, modeller og tablåer er utarbeidet om steinalder, bronsealder og jernalder.

Ny utforming er ved Hå gamle prestegard i samarbeid med Rogaland fylkeskommune, Universitetet i Stavanger og med inspirasjon og veiledning fra Moesgaard museum i Århus. Det faglige innholdet er ved Arkeologisk museum, UiS i Stavanger.

Utstillingen er støttet av Sparebankstiftelsen SR-bank.

Rekonstruksjon av Viste-guten. Foto.  - Klikk for stort bileteViste-guten. Laga av skulptør Oscar Nilsson. Oscar Nilsson
Viste-gutten. Foto Oscar Nilsson

Viste-gutten
 

Om rekonstruksjonen

Skjelettet av Viste-gutten ble funnet ved en arkeologisk utgraving av Vistehola i Randaberg, Rogaland i 1907. Han levde i eldre steinalder, for om lag 8000-8300 år siden, og ble gravlagt i hola 14 år gammel.

Levninger (organisk materiale) fra denne tiden er vanligvis dårlig bevarte, men skjelettet av Viste-gutten er nesten komplett og er det best bevarte skjelettet fra steinalderen i Norge.

Modellen i utstillingen er en rekonstruksjon laget av modellmaker Oscar Nilsson og viser hvordan Viste-gutten kan ha sett ut. Den er laget etter resultat av DNA-analyse og
CT-skanning.
 
 

DNA analyse 

DNA-analyser gjort av skjelettet i 2022 i Uppsala i Sverige viser at Viste-guttens genetiske arv stort sett likner tidligere funn fra Norge og Sveriges vestkyst. Forfedrene til disse individene har i større grad innvandret øst- og nordfra, og ikke fra sør som tidligere antatt.  

På grunn av skjelettets alder er ikke Viste-guttens DNA særlig godt bevart. Det er derfor ikke mulig å si nøyaktig hvilken farge han hadde på øyne, hår og hud. Basert på andre funn med lignende DNA-profil er det sannsynlig at han hadde brune øyne, mørkebrunt hår og litt mørkere hudfarge enn den senere nordiske slekten.  

 
CT-skanning  og 3D-print

For å kunne lage en kopi av skallen til Viste-gutten ble det gjort en CT-skanning på Stavanger Universitetssjukehus. På grunnlag av CT-skanningen ble det lagtet en digital 3D-modell som kunne printes ut på en 3D-printer. Kraniet og underkjeven ble printet ut i to separate deler.   
 

Rekonstruksjonen 

Ved hjelp av en rettsmedisinsk teknikk har Viste-gutten fått et sannferdig utseende på grunnlag av skallen (kranium og underkjeve). Tykkelsen på ansiktsvevet (muskler, fett og hud) kan beregnes ut fra kjønn, alder, etnisitet og vekt. Målene markeres med nåler i 32 anatomiske punkter på skallen.

Oscar Nilsson har modellert alle musklene i ansiktet; først de mest dyptliggende, før fettvev og et lag hud har blitt lagt på. Ansiktet ble så støpt i silikon. Ekte hår og naturtro øyne skaper et naturlig uttrykk og utseende. Det er sannsynlig at slekt og venner ville ha kjent han igjen. 

Viste-gutten ble 14 år gammel, men var bare 125 cm høy. Han hadde en uvanlig avlang skalleform, men det er ikke tegn på noe funksjonsnedsettelse.  
 

Rekonstruksjon ved modellmaker Oscar Nilsson, Art and Science
Klær ved Helena Gjaerum
Digitale bilder og 3D-print ved Zeno Bilucaglia.