HAVET

onsdag 18. november 2020 kl. 19.00

Dette arrangementet er dessverre avlyst på
grunn av korona og reiserestriksjoner. 

Møt den danske forfatteren Carsten Jensen i samtale med professor Hans-Jørgen Walling Weihe denne kvelden på Hå gamle prestegard.  

"Forfatteren Carsten Jensen er en av dem som makter å beskrive det ordløse. Han setter ord på urettferdigheter og urett, på sorg og smerte. Han har selv røtter i Marstal, en liten by på øya Ærø syd for Fyn, der generasjon etter generasjon har hatt sitt utkomme fra et liv på havet. Mange har mistet sine på havet. Generasjon etter generasjon har vokst opp med tapet av sine nærmeste. Norge og Danmark er begge land som er bundet til havet. En viktig del av vår rikdom kommer fra havbaserte næringer. I vår tid har oljen fått en dominerende betydning.  Havariet av Alexander L. Kielland-plattformen krevde 123 mann.  Noen av dem har fått en grav på land, andre i havet. Tapene på havet knytter sammen. Vi har felles utfordringer i hvordan vi skal håndtere sorgen ikke bare gjennom samtaler, men også i hvordan vi lever med tapene.

I 2019 fikk Carsten Jensen den norske Bjørnson prisen.  Prisen blir tildelt til en forfatter som har kjempet for menneskeverd og mot politisk undertrykkelse. Vi vet nå at mange av de som var rammet ikke ble lyttet til etter ulykken. Årsaken kan diskuteres, men det ble ikke inkludert i prosessene etter ulykken. Hå gamle prestegard har invitert en forfatter som både kan sette ord på den ordløse smerte og som utfordrer urettferdigheten. En stor forfatter får oss til å tenke og til å reflektere. Carsten Jensen er en slik forfatter.

Selv er jeg en som har hatt stor nytte av Carsten Jensens forfatterskapet i arbeidet med spørsmål rundt sorg, traumer og minner.  Den boken som har hatt størst betydning for meg for å forstå hvordan traumer og tap kan prege lokalsamfunn er romanen Vi, de druknede der han forteller om fire generasjoner som har vært knyttet til havet i hjembyen Marstal. Boken beskriver sorg og lengsel. Den regnes som et mesterverk i å beskrive følelser og savn som det er vanskelig å finne ord for; Han ble et gjenferd i Karolines hjerte, og han lot henne aldri få fred, for han visste ikke forskjell på dag og natt. Det var lengsel om dagen, da hun skulle ha vært opptatt av praktiske gjøremål. Det var praktiske bekymringer om natten, da hun skulle ha fått hvile eller grått seg ferdig med savnet, og det synes på henne. Hun ble slunken og grå, som om hun var gjort av samme luft som gjenferdet hun hadde i hjertet.» Hans Jørgen Walling Weihe. 

Carsen Jensen er utdannet mag. art i litteraturvitenskap fra Københavns Universitet i 1981. Han startet karrieren som samfunnskritisk kronikør i den danske avisa Politiken. Det var gjennom denne avisa han på 1980-tallet gjorde seg kjent som samfunnsrefser.
Jensen har gitt ut en rekke bøker. Han fikk sitt gjennombrudd som forfatter i 1996-97 med reisebøkene Jeg har set verden begynde og Jeg har hørt et stjerneskud. Det store skjønnlitterære gjennombrudd fikk han i 2006 med romanen Vi, de druknede. Jensen var på Hå gamle prestegard i mars 2015 og hadde et foredrag om denne romanen. De to siste utgivelser til nå er Kældermennesker (2018) og Hovedspringere (2019) der han tar opp tema om flyktninger og mennesker på vandring. 

Hans-Jørgen Wallin Weihe er professor i sosialt arbeid ved Høgskolen i Lillehammer, kunstner, forfatter, redaktør og samfunnsdebattant innen samfunnsvitenskapelige emner.

Pris kr 200 inkl. inngang til utstillingene. 

Påmelding: post.hgp@ha.kommune.no eller 51791660. 
På grunn av Korona-pandemien er det begrenset med plasser, så vent ikke for lenge med å reservere plass.

Legg til hendinga i din kalender