UTSTILLING: DAN SKJÆVELAND

lørdag 10. september 2022 kl. 14.00

10. september - 6. november 2022

Dan Skjæveland 
REAL ESTATES
fotografi

Dan Skjæveland (f. 1987) debuterte på Høstutstillingen i 2014 og ble samme år tildelt medlemskap hos NBK og UKS.

I prosjektet REAL ESTATES viser Skjæveland fotografi med detaljer fra boligannonser i nye fjoset på Hå gamle prestegard.

Siden 2019 har han oppsøkt eiendomsmeglere og sett etter noe som kan ha potensialet til å forvandles fra det praktiske til det poetiske - gjennom det å bli tatt fra utstillingsvinduet til utstillingsrommet.

Prosjektet har bragt han til flere storbyer, men i utstillingen på Hå gamle prestegard blir hvor bildene er tatt mindre viktig enn hvordan de oppleves.

I dette universet blir forskjellene mellom Bryne og Roma visket ut, og fokuset er heller rettet mot det å utfordre våre tanker omkring fotografiet.

Boligfoto er tatt med et konkret mål for øyet; når noen ønsker å selge en bolig vil bilder av rommene og omgivelsene kunne hjelpe en potensiell kjøper til å forestille seg et nytt liv i dette hjemmet. Om bildene er med på å øke interessen for et kjøp har bildene tjent sin funksjon. Men finnes det kvaliteter i disse bildene utover det rent funksjonelle?

Tittelen Real Estates har en dobbeltbetydning. På den ene siden får vi opplyst hvor fotografiene har sin opprinnelse fra, nemlig boligannonser. På den andre siden får vi muligheten til å reflektere over hvilket forhold fotografiet har til sannheten. Når Skjæveland flytter fotografiene av boliger fra annonser i avisene til utstillingsrommet endres måten vi leser bildene på. Kan bildet da fremdeles oppfattes som sant eller ekte?

Dan Skjæveland har hatt en rekke separatutstillinger nasjonalt, og mottatt stipender fra Norsk Kulturråd, Statens Kunstnerstipend, Norsk Fotografisk Fond og Billedkunstnernes Vederlagsfond.

I 2020 ga han ut boken Bill Dane Pictures sammen med fotograf Bill Dane, og han jobber for tiden med en egen fotobok. Han stilte sist ut på det nye Nasjonalmuseets åpningsutstilling: Jeg kaller det kunst (2022). 

Utstillingen er støttet av Norsk Kulturråd og Rogaland fylkeskommune.

Les kritikk av utstillinga i Stavanger Aftenblad her.

 

Klikk for stort bilete
Klikk for stort bilete
Klikk for stort bilete
Klikk for stort bilete
Klikk for stort bilete
Klikk for stort bilete
Klikk for stort bilete
Klikk for stort bilete

 

Legg til hendinga i din kalender