UTSTILLING: LARS AURTANDE

lørdag 10. september 2022 kl. 14.00

10. september - 6. november 2022

Lars Aurtande 
YGGDRASIL
maleri / skulptur / silketrykk

Inspirasjon fra lange turer i fjell og skog har ført meg inn i et bildeunivers som kan sammenlignes med et imaginært og ukjent landskap. På skogbunnen mellom greiner og planter åpner det seg en verden som avdekker dyr og fabelvesener i både konflikt og i symbiose med teknologi og robotlignende maskiner. Denne visjon har referanser og paralleller til min egen oppfattelse av verden som en arena full av motsetninger, kontraster og konflikter. 

Jeg er spesielt fascinert av likhetene og kontrastene mellom naturen og det menneskeskapte. Den slående likheten mellom innviklede kabelkoblinger og rotsystemet i trær, eller rørene i et ventilasjonssystem og tarmsystemet i kroppen har blitt en rød tråd gjennom svært mange av arbeidene mine. Både i kroppen og i naturen- samt kanskje også i framtidens avatarer er det disse tynne venene som transporterer liv og impulser. Denne visjonen har referanser og paralleller til min egen oppfattelse av verden som en arena full av motsetninger, kontraster og konflikter. 

Temaet «Yggdrasil» er et av kapitlene i min fortelling om skogen. Ute på tur har jeg både tegnet og fotografert mengder med trestubber. Trestubbene har etterhvert, tross deres skjønnhet, blitt et symbol for meg på avskoging og menneskenes tilstedeværelse i naturen. Stubbene, eller for meg «Livets tre», står igjen på skogbunnen, halshuggede for å dø.

Tegningene er umiddelbare, direkte utført på papir med sort tusj, uten skissearbeid. Silketrykkene er en videreforedling av tegningene, der de vibrerende fargelagene står i kontrast til de tynne strekene som risser opp motivet. Den siste tiden har jeg også utforsket maleriet, og da spesielt olje.

Utstillingen vil i tillegg inneholde 3-dimensjonale, modellerte skapninger og figurer fra min fabelverden.  På samme måte som tegningene, blir figurene formet av leire uten skissearbeid. Figurene støpes i betong eller annet bestandig materiale.

Jeg har alltid vært tiltrukket av eventyr, fabler og andre visuelle historiefortellinger. Det er viktig for meg å lage bilder og skulpturer som vekker undring og at verket har evnen til å innebære flere mulige utfall – sett fra betrakterens synspunkt.

 

Lars Aurtande (f. 1973) er utdanna frå Kent Institute of Art & Design i England, 1995-98 og Einar Granum Kunstskole, 1992-95.

Han har i fleire år arbeida som illustratør med hovudvekt på illustrasjonar til tidsskrifter og barnebøker, mellom anna fleire biletbøker med tekst av Bjørn Arild Ersland.

Aurtande har fått fleire prisar og utmerkingar for arbeida sine, og har mellom anna blitt nominert til Kulturdepartementets årlege biletbokspris tre gonger. Han har vunnet Mediebedriftenes landsforenings pris for årets beste avistegning, og er fleire gonger innkjøpt til Nasjonalbibliotekets illustrasjonssamling.

Dei siste åra har Aurtande konsentrert seg om kunstprosjekt, og har mellom anna stilt ut i Tegnerforbundet, Galleri Briskeby, Haugesund Billedgalleri og på Nordisk Ministerråd i København. 

Les kritikk i Stavanger Aftenblad her. 

 

Klikk for stort bilete
Klikk for stort bilete
Klikk for stort bilete
Klikk for stort bilete
Klikk for stort bilete
Klikk for stort bilete
Klikk for stort bilete
Klikk for stort bilete

 

Legg til hendinga i din kalender