Utstilling: Maiken Stene

lørdag 28. mars 2015 kl. 14.00

28. mars - 31. mai 2015

Maiken Stene
Point Voyeur
maleri / installasjon

 

Point Voyeur er et utsiktpunkt som ligger midt mellom to typer landskap. I den ene retningen strekker det seg urørte fjellvidder som, når badet i kveldssolen, likner nasjonalromantiske malerier på museum. I den andre retningen dras blikket rett ned i et dagbrudd der gigantiske maskiner knuser og gnager seg inn i fjellet som gradvis formes til et veldig krater.

Ved Point Voyeur står det parkert en campingvogn. Her møtes av og til en geolog og en landskapsmaler for å diskutere hvordan utsikten ser ut sett fra deres forskjellige yrkesperspektiv. Samtalene er lange og utvikler seg i takt med at knyttede never slås insisterende mot bordplaten. Når månen omsider går ned over den ene utsikten står solen opp over den andre. De to individene sier høflig takk og på gjensyn og forlater Point Voyeur. Notatene fra møtet blir liggende i vognen, og vi sniker oss inn og leser nysgjerrig fra nattens nedtegnelser:

Steinens karrige ansikt gløder i blinkende solskinn; vrengt til estetisk perversjon av de sakte eroderende prosesser. Fra dypt nede i jorden presses fjellet oppover og treffer horisontlinjen.

Paradis begynner å brenne.

Fem koordinerte satellitter stråler ned mot jordoverflaten og peker ut plasseringen av 500 nye borehull.

Disse fylles med hvert sitt tonn flytende dynamitt.

Bevegelsen fra sprengningen sprer seg gjennom bakken; i alle retninger ut fra ett enkelt punkt.

Glassdørene i hylleseksjonene rister i arbeidernes hjem.

Samtidig slår en utsiktsplattform sprekker over Lysefjorden og et titalls turister faller ned i den kantete avgrunnen.

I den engelske hagen brekker en enorm gren fra en gammel ask.

Den faller med et brak som forandrer den historiske utsikten for alltid.

Welcome to Point Voyeur.

I utstillinga Point Voyeur undersøkjer Maiken Stene mellom anna korleis dei nasjonalromantiske målarane har vore med å forma måten me i dag ser på landsapet. Ved å kombinere geologi med landskapsmaleri, illusjon og røynd, inne og ute, scene og backstage, forsøker Stene å oppmoda publikum til sjølv å oppdage ulike måtar å sjå naturen på. Utstillinga i nye fjoset og nye løa på prestegarden består av både måleri, video og installasjon.

Maiken Stene (f. 1983) bur og arbeider både i Malmø og i Sokndal. Ho er utdanna frå Konsthögskolan i Malmö og har hatt fleire utstillingar i Norge og Sverige. Utstillinga på Hå gamle prestegard er hennar første større utstilling her i landet.

Installasjonsfoto frå utstillinga til Maiken Stene - Klikk for stort bilete
Maiken Stene og Terje Kvitvær under monteringen  - Klikk for stort bilete
Maiken Stene, Point Voyeur - Klikk for stort bilete
Maiken Stene, Point Voyeur - Klikk for stort bilete
Maiken Stene, Point Voyeur - Klikk for stort bilete
Maiken Stene, Point Voyeur - Klikk for stort bilete

 

Legg til hendinga i din kalender