TYSKLANDSBRIGADEN

onsdag 27. februar 2019 kl. 19.00

Onsdagsforedrag

med forfattar
Geir Stian Ulstein

«Jeg har sett Tyskland i ruiner, før et eneste spadetak var tatt for å gjenreise landet.» Martinus Vågbø Nerland, brigade 471 1947.

"1947. Gjennom pakkis og flyteminer sendes de første 5000 norske soldatene over Kattegat i et tidligere tysk troppetransportskip. Destinasjon: fiendeland. Oppdrag: å vokte freden. Da de ankommer, er fredsavtalen fortsatt ikke undertegnet, og millioner av statsløse mennesker er jaget inn i ruinene av Hitlers rike. Tyskland er fullstendig knust, men en ny trussel stiger fram fra øst. Snart står de norske soldatene som første og eneste skanse mellom Norden og den sovjetiske hæren som rev Tyskland i biter. De vet ikke hva ordren blir dersom angrepet kommer. Evakuere eller slåss til siste mann?
Fram til 1953 voktet rundt 50 000 nordmenn freden i Tyskland. Blant dem var framtidige samfunnstopper, kunstnere, idrettshelter og politikere som Thorvald Stoltenberg, Odvar Nordli og Kåre Willoch."

"… vil hatet fra Grini, fra Trandum, fra Finnmark få plass i våre hjerter og gjøre oss til ensidige okkupanter?» Gunne Hammarstrøm, brigadesoldat, før avreise til Tyskland."

Basert på arkivmateriale og intervju med kring 100 veteranar leverer Geir Stian Ulstein den fyrste samanfattande beretninga om Tysklandsbrigaden som kom ut på Spartacus forlag oktober 2018.
Geir Stian Ulstein, f. 1982, er dokumentar- og romanforfatter, med mastergrad i historie fra The American University of Paris og Universitetet i Oslo. Ulstein debuterte med krigsromanen «Piggtrådroser» i 2007.

 Kr 200 inkl. kveldsmat. Påmelding: post.hgp@ha.kommune.no eller 51791660

Legg til hendinga i din kalender