Kitty Kiellands «Torvmyr på Jæren» på Hå gamle prestegard 5. september

søndag 5. september 2021 kl. 13.00

NORGE RUNDT MED NASJONALMUSEET

Kom tett på Kitty Kiellands "Torvmyr på Jæren" på Hå gamle prestegard!

 

Dystre grå skyer ligger tyngende over det flate landskapet på Jæren. Skyene mørklegger torvmyren under seg. En fornemmelse av himmelens nærvær forsterkes av skylagets speiling i myrvannet samt av de hvite myrullplantene. Mykt avrundete i sin form, kan de minne om små skydotter. I bakgrunnen skimtes et menneske ved en hest med kjerre. De synes små, nærmest ubetydelige. Rundt dem ligger sorte hauger med torv utskåret fra myren, som tause vitner om menneskenes slit, men også om myras nytteverdi.

Kitty Kielland er mest kjent for sine skildringer fra Jæren. Gjennom motiver fra dette flate landskapet er hun blitt stående som en av Norges mest markante landskapsmalere.

 

NORGE RUNDT MED NASJONALMUSEET

Denne sommeren skal flere kjente verk fra Nasjonalmuseets samling reise Norge rundt og vises fram på steder som de har en spesiell tilknytning til. Alle landets fylker vil få besøk av kunst- eller designskatter. I noen tilfeller vises kunstverket på stedet der det ble skapt, mens i andre tilfeller er det motivet eller kunstneren som har en tilknytning til stedet.

Antallet besøkende tilpasses gjeldende smittevernregler.

 

PROGRAM HÅ GAMLE PRESTEGARD
Maleriet er tilgjengelig i åpningstiden 5. september kl. 11-17

OBS - FOREDRAGET ER UTSOLGT.

Kl. 13

Opplesing av dikt fra Kitty K av Helge Torvund: ved Svein Høyland 

Velkommen: Eva Watne, daglig leder ved Hå gamle prestegard, ønsker velkommen

Presentasjon: Kitty Kielland i det nye Nasjonalmuseet ved Elin-Therese Aarseth, kurator formidling ved Nasjonalmuseet 

Hovedforedrag: Kitty Kiellands torvmyrer ved Inger M.L. Gudmundson, konservator ved Stavanger kunstmuseum og Ph.d.-stipendiat ved Universitetet i Oslo.

Arrangementet varer til sammen ca én time

Det er ikke mulig å forhåndsreservere plass for å se maleriet. 
 

 

KUNSTEN KOMMER HJEM

Norge rundt med Nasjonalmuseet inngår i Kunsten kommer hjem, Nasjonalmuseets program for 2021. I løpet av året inviteres publikum til å oppleve sentrale verk fra museets samling på visningssteder som Kunstnernes Hus, Blaafarveværket, Dronning Sonja KunstStall og Teknisk Museum.

Når det nye Nasjonalmuseet åpner 11. juni 2022 kan du oppleve verk av Kitty Kielland i fem rom i samlingsutstillingen. I rom 58 er hun representert med maleriet Torvmyr på Jæren fra 1901. Maleriet er museets seneste ervervelse av Kielland.

Ønsker du å vite mer om Kitty Kielland? Les artikkelen Et upløyd land – Kitty Kielland og myra her: https://www.nasjonalmuseet.no/…/et-uployd-land--kitty…/

///

August Jacobsen: Portrett av Kitty Kielland, Olje på lerret. Stavanger kunstmuseum
Foto: Dag Myrestrand / Bitmap

Legg til hendinga i din kalender